LED är den belysningsteknik som fullkomligt revolutionerat vår värld under de senaste åren. Ett LED chip består av en diod eller flera dioder som avger ljus och står för Light Emitting Diod på engelska. LED ger många fördelar jämfört med traditionella belysningstekniker som halogen, till exempel sänker man den totala effektförbrukningen med LED samtidigt som ljusflödet (lumen) bibehålls. Led är alltså betydligt mer effektivt jämfört med den föråldriga halogen teknologin. En led lampa har också en längre livslängd än halogen, till exempel klarar de bästa lamporna att lysa i mer än 50 000 timmar vilket är längre än 10 år beroende på situation Det finns även viktiga miljöaspekter att ta hänsyn till när det gäller LED  då dioderna knappt släpper ut någon farlig koldioxid alls jämfört med en glödlampa.

LED har revolutionerat fordonsbelysningen

Det är ingen nyhet att LED dioden har förändrat bilindustrin, speciellt vad gäller led konverteringskit och led extraljus. Det finns många olika sorters extraljus som dragit nytta av led dioden och här får vi naturligtvis inte glömma bort de väldigt populära ramperna som allt fler bilister väljer att montera på sina bilar. Jag pratade nyligen med min gamle vän Håkan från svenska butiken LG som lärde mig grunder i led teknik och även hur en led ramp är uppbyggd. Till exempel har en böjd led ramp lägre kapslingsklass av naturliga skäl då de är svårare att håll vattentäta till skillnad från de raka led ramperna. Det är viktigt att förstå hur olika optiska ljusbilder påverkar hur pass väl eller dåligt ett extraljus lyser, vare sig den är rund eller avlång utformad likt en ljusramp. Vad många inte förstår är att dålig optik kan göra att en kraftfull ramp går miste om all sin ”kraft” då ljuset inte blir användningsbart. För mer information kan du besöka Ljusgiganten som har flera bra guider om fordonsbelysning. Vi kommer att bryta ner LED diodens alla beståndsdelar i framtida artiklar.

Framtida artiklar om belysning

För den som är intresserad och vill veta mer om ämnet så går det naturligtvis bra att kontakta oss via e-post. Vi kommer att inom en snar framtid publicera en kortare intervju med en belysningskonsult från Svealight. Tanken med detta är att få er läsare att bli mer uppmärksamma på led lampor och dess fördelar. Svealight är ett belysningsföretag som framförallt fokuserar på inomhusbelysning med ett par undantag.